A B C D E N R

Kromiparkitus

Yleisesti kromiparkituksesta

Parkintakeinoja on lukuisia, ja jokainen vaikuttaa raakavuodan lopputulokseen sekä käyttökohteisiin. Valtaosa nykyisin valmistetusta nahkasta on kromiparkittua. Vuonna 1858 saksalainen teknologi Friedrich Knapp ja ruotsalainen Hylten Cavalin keksivät käyttää kromisulfaattia raakavuotien parkinnassa. Kromiparkitusprosessin patentoi kuitenkin ensimmäisenä amerikkalainen kemisti Augustus Schultz.

Kromiparkituksesta tuli nopeasti vallitseva parkitusmenetelmä, ja vasta kromiparkituksen keksiminen mahdollisti nahkateollisuuden nykyisen monimuotoisuuden. Nykyään kromiparkitusta käytetään noin 85 prosentissa maailman nahkatuotannosta (vuoden 2014 tietojen mukaan) 95 prosenttia kenkien pintanahasta, 70 prosenttia nahkaverhoilusta ja lähes 100 prosenttia vaatteiden nahasta on kromiparkittua.

 

 

Chromgerbung Leder Gusti

Kromiparkitun nahan ominaisuudet

Kromiparkituksen lopputuloksena on hyvin taipuisaa, helposti käsiteltävää ja kosteutta kestävää nahkaa, joka pitää värinsä. Kromisuoloilla parkittu nahka eroaa kasviparkitusta nahasta siinä, että sen vetolujuus on kaksinkertainen. Se on myös kevyempää, koska kromisuolat eivät täytä nahkaa parkituksen aikana. Tanniinin osuus nahan painosta on vain 4 prosenttia (uudemmissa nahoissa vain noin 1,5 prosenttia), kun taas kasviparkitun nahan tanniinipitoisuus on noin 20 prosenttia. Kromiparkittu nahka on helpommin hydrofobisoituvaa verrattuna muihin parkitusvaihtoehtoihin, ja nahka voidaan pehmentää helpommin.

Alkuperäiseltä väriltään kromiparkittunahka on kromin vuoksi sinistä (eng. wet-blue) ja vaatii värjäyksen ennen käyttöä. Erityisen suosittua on niin sanottu "märkä sininen" nahka, joka on tuotannossa vielä märkää parkituksen jälkeen. 

Kromiparkittu nahka ei tuoksu miellyttävältä, mutta kestävyyden ja kosteudensietonsa ansiosta tätä nahkatyyppiä käytetään laajalti.

 

Wet Blue Leder Gusti

Kromiparkituksen hyödyt

Kromiparkitukseen käytettävä epäorgaaninen ioniyhdiste on hyvin tehokas ja nopea keino nahkan käsittelyyn. Koska parkitusprosessi on nopeampi ja säästää materiaalia, kromiparkitus säästää myös kustannuksia.Toisin kuin päiviä vievä kasvisparkinta, kromiparkinta vaatii vain päivän tai kahden käsittelyn.

Kromiparkittu wet blue -nahka, jolle on ominaista sinertävä sävy, on maailmanlaajuisesti helposti kuljetettavissa ja hyvin varastoitavissa. Tämä helpottaa rajoittamatonta kansainvälistä myyntiä ja maailmanlaajuista jalostusta. 

 

Chrom VI Chromgerbung

Kromi VI haitallisuus ihmisille

Kromiparkitusaine sisältää lähes aina 33 prosenttia emäksistä kromisulfaattia ja 26 prosenttia kromi(III)oksidia. Vuosittain kromiparkituksessa tuotetaan maailmanlaajuisesti 480 000 tonnia kromia, mikä on noin 125 000 tonnia kromi(III)oksidia. Kromi(III)suolojen käyttöä pidetään terveydelle vaarattomana, eikä se aiheuta vaikeuksia suurimmalle osalle ihmisistä, vaikka kromi(III)suolat joutuvat voimakkaaseen ihokosketukseen jalkineiden tai vaatteiden kanssa. Juomavesi saa sisältää 50 mikrogrammaa (III-kromia) litrassa.

Kun puhe on vaarallisista kromipitoisuuksista nahkatuotteissa, niin tarkoitetaan erityisesti ympäristölle haitallista kromi-VI:ta. Tuotantovirheiden vuoksi nahkaan voi joutua terveydelle haitallista kromi-VI:tä, joka aiheuttaa riskin loppukuluttajalle. Kromi-III:lla parkituissa nahkatuotteissa kromi-VI:tä voi esiintyä vain hyvin erityisissä olosuhteissa. Kromi-VI-pölyjen hengittämistä pidetään syöpää aiheuttavana, mutta Kromi-VI-pölyjä ei voi irrota nahasta. Jäljelle jäävä allergiariski jokapäiväisessä nahankäytössä on vähäinen. Vain häviävän pieni osa väestöstä (noin 0,5 %) on kromiallerginen.

 

  

Chromgerbung Gusti Leder

Kromiparkituksen ekologia

Kromiparkitus tuottaa kromia sisältäviä jätteitä ja jätevesiä, jotka on käsiteltävä ja kierrätettävä asianmukaisesti. Nykyaikaisissa parkitehtaissa onnistutaan ottamaan talteen arvokkaita aineita ja sitomaan siten lähes 97 prosenttia käytetystä kromista. Tämä minimoi jäteveden saastumisen ja säästää kustannuksia. Kromiparkinta on hyvin haitallista ympäristölle, jos parkitsija ei huolehdi nesteiden puhdistamisesta.

 

Kromi tuotannossa Gusti Lederillä

Gusti Nahka voi taata kaikille kromiparkituille tuotteille erittäin korkean repeytymiskestävyyden. Kaikki Gusti Leder -studiomalliston tuotteet ovat kromiparkittuja. Gusti Leder -studiomalliston tärkeimmät tuottajat noudattavat kansainvälisiä tuotantostandardeja, kuten SA 8000 -standardia. Kaikille tuottajilta saataville nahkatyypeille tehdään säännöllisesti laboratoriokokeita sen varmistamiseksi, että kromi VI:ta koskevia ohjearvoja noudatetaan. Nämä testit suorittaa Intian tunnustetut laboratoriot sekä TÜV SÜD.

 

 

 

 

Lähteet (Viittauspäivä 12.10.2022):

  • leder-info(punkt)de/index.php/Chromgerbung

  • https://www(piste)keikari.com/blogi/laatunahkan-tunnistaminen/

  • https://wikinfi(piste)icu/wiki/Leather_production_processes

Gusti Leder Studio

Acton model Acton
Vyölaukku festivaalilaukku lannelaukku vintage musta nahka
44,95 €
Alena model Alena
Nahkareppu reppu selkäreppu cityreppu naisten nahkainen ruskea
89,95 €
gusti-leder.de Reviews with ekomi.de