A B C D E N R

Kromiparkitusaineet

Yleisesti parkitusaineista

Parkitseminen on nahanvalmistuksen tärkein vaihe, sillä tässä vaiheessa vuodat muuttuvat oikeaksi nahaksi. Tätä tarkoitusta varten parkitsijat käyttävät tiettyjä "parkitusaineita", jotka pääasiassa pysäyttävät vuotien hajoamisprosessin. 4-45 prosenttia parkitusaineista imeytyy nahkaan, varastoituu ja aiheuttaa näin nahan kollageenikuitujen hajoamisen. Kasviperäisten ja synteettisten parkitusaineiden lisäksi tässä prosessissa käytetään pääasiassa kromiparkitusaineita.

 Gerbstoffe Gerbung Leder

Kromi(III)oksidin uuttaminen

Toisin kuin kasviparkitusaineet, mineraaliset raaka-aineet eivät liukene veteen. Tämän vuoksi vesiliukoiset kromisuolat on ensin valmistettava kemiallisessa prosessissa. Vuosittain tuotetuista 480 000 tonnista kromiaineita 125 000 tonnia on pelkästään kromi(III)oksidia. Nykyään vihreää kromisuolaa käytetään 85 prosentissa kaikista nahkatyypeistä nahkatuotannossa maailmanlaajuisesti. Kromipitoinen jätevesi ja kromiparkituksessa syntyvät jätemateriaalit otetaan talteen, käsitellään ja kierrätetään nykyaikaisissa parkituslaitoksissa.

Gewinnung Chromsalze

Kromiparkitun nahan ominaisuudet

Jos vertaat kromiparkittua nahkaa kasviparkittuun nahkaan, huomaat, että kromiparkittu nahka on lähes kaksi kertaa vahvempaa kuin kasviparkittu nahka ja että valmis nahka on paljon kevyempää. Vain enintään 4 % parkitusaineesta imeytyy nahkaan, jolloin se on helpompi hydrofobisoida (kyllästää). Tämä parkitusprosessi on erityisen suosittu myös siksi, että se säästää kustannuksia ja materiaalia ja on ennen kaikkea nopea parkitusprosessi.

Eigenschaften Chromgerbung Leder

Kromi(III) vs. kromi(VI)-oksidi nahanvalmistuksessa

Kromi(III)oksidi ei aiheuta useimmille ihmisille allergisia reaktioita, joten sitä pidetään terveydelle vaarattomana. Tähän liittyvä kromi(VI)oksidi on kuitenkin haitallista, ja sitä tulisi välttää. Joskus harvoin sitä voi kuitenkin muodostua myös kromi(III)-kalvolla parkituissa kankaissa huonoissa parkitusolosuhteissa. Tämä voidaan parhaiten estää kasviperäisellä uudelleenparkituksella ja säännöllisellä rasvanesteiden käytöllä.

Chom VI Gerbung

Kromi Gusti-Nahkan tuotannossa

Kaikki Gusti Nahka Studio -malliston tuotteet ovat kromiparkittuja. Gusti Nahka Studio -malliston tärkeimmät valmistajat noudattavat kansainvälisiä tuotantostandardeja, kuten SA 8000 -standardia. Kaikille tuottajilta saataville nahkatyypeille tehdään säännöllisesti laboratoriokokeita sen varmistamiseksi, että kromi VI:ta koskevia ohjearvoja noudatetaan. Nämä testit suorittaa Intian tunnustetut laboratoriot sekä TÜV SÜD.

Lisätietoja eri nahkatyypeistä löydät tältä saksankieliseltä videolta:

 

Lisälähteet (Viittauspäivä 20.10.2022):

  • leder-info(piste)de/index.php/Gerbstoff

  • leder-info(piste)de/index-php/Mineralgerbung

  • leder-info(piste)de/index.php/Chromgerbung

  • lederzentrum(piste)de/wiki/index.php/Chrom-III

 

 

Gusti Nahka Studio

Acton model Acton
Vyölaukku festivaalilaukku lannelaukku vintage musta nahka
44,95 €
Alena model Alena
Nahkareppu reppu selkäreppu cityreppu naisten nahkainen ruskea
89,95 €
gusti-leder.de Reviews with ekomi.de